Bron: www.bndestem.nl

 

“Tanzanianen zijn zó boeiend”

 

 

pater

 

Pater Marcel Mangnus vertrok ruim dertig jaar geleden naar Tanzania.

 

 

SINT-JANSTEEN - De bijna zeventigjarige pater Marcel Mangnus,

die in Tanzania in de missie werkt, is weer even in zijn geboortestreek.

 

 

De uit Graauw afkomstige Mangnus verblijft sinds enkele maanden bij zijn schoonzus in Sint-Jansteen. Mangnus behoort tot de orde van de witte paters, ook wel de missionarissen van Afrika genoemd. Ruim dertig jaar geleden vertrok hij op eigen verzoek naar Tanzania. “Dat trok me in die tijd aan vanwege de berichten over de toenmalige president Nyerere.” In de loop van zijn langdurige verblijf heeft Mangnus een goed beeld van de Tanzaniaanse bevolking gekregen. “De mensen zijn daar zó boeiend. Ze zijn vriendelijk, gastvrij en ook vol levenslust. Bovendien heeft het land sinds de onafhankelijkheid bijna 45 jaar geleden bijna altijd in vrede geleefd.”

 

De pater is er werkzaam in het studentenpastoraat en jongerenwerk in Mbeye, een stad van 250.000 inwoners in het zuidwesten van het land, aan de grens met Zambia en Malawi. Daarnaast werkt hij ook op het omringende platteland. Naburige is in dat verband een rekbaar begrip, want Mbeya ligt in een provincie ter grootte van Nederland. “Ik bezoek er middelbare scholen en werk er ook in jongerencentra. Momenteel treffen we voorbereidingen voor de bouw van een derde ontmoetingscentrum voor de jeugd, waar we met elkaar spreken over het leven en geloofsvragen.”

 

Voor de bouw van dat centrum doet Mangnus een beroep op de bevolking van Graauw en omstreken. De bouw van het centrum plus de inrichting daarvan kost zo'n vijftigduizend euro. Om daar vanuit Zeeuws-Vlaanderen wat geld voor mee te kunnen nemen, is er zondag 7 september tussen 12 en 16 uur een mosselmaaltijd in het gemeenschapshuis van Graauw. Voorafgaand daaraan is Mangnus voorganger tijdens een eucharistieviering die om 11 uur begint in de kerk in zijn geboorteplaats. Bonnen voor de mosselmaaltijd kosten 22 euro en zijn onder andere verkrijgbaar bij Luciënne Mangnus (0114 - 312353), Elvire Bruggeman (0114 - 635283) en in de winkel van Christianne van de Manacker. Half september reist Mangnus weer af naar Tanzania. “Ik ben nog goed gezond en hoop het werk nog een aantal jaren te kunnen doen,” zegt hij.

 

 

 

 

Een bijdrage van website www.breda-en-omgeving.nl

 

22 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count