De bewoners van de Nuijtsstraat in de jaren vijftig

 

 

http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/de-bewoners-van-de-nuijtsstraat_bestanden/image001.jpg

 

Nuijtsstraat – Breda

 

 

01-Van der Mee (later Jansen)

02-Keulemans

03-Bakkerij

05-Custers

06-Jacet

07-Sips

08-Fickinger (ouders)

10-van Gool

12-Looiers

14-L’abee

16-Dujardin

18-Korenbrits

23-Dijckers

24-Fristche

25-De Heus

27-Peter van Rijthoven

29-De Koning (kruidenierswinkel)

30-van Vlimmeren

31-De Pan

36-Snelders

38-Meeuwissen

40-Fickinger

41-Van Aart

42-Smulders

43-Stofmeel

44-De Hoon

45-Sips

46-Walda

47-Van Dongen

48-Schiermannie

49-Leyten

50-Vos

51-Vermeeren

52-De Vulder

53-Joosen

54-Dufloo

 

 

Wat ik me verder nog kan herinneren:

 

Nr. 1

Bakker van der Mee. Hier kon men zondagsmorgens vers geklopte slagroom kopen, waarvan veel gebruik werd gemaakt. Je stond minstens een kwartier in de rij, met een schaal voor de slagroom. Later kwam hier de familie Jansen, ze hadden veel kinderen, ik herinner mij o.a. Jan en een oudste dochter waarvan ik de naam vergeten ben, Theo, nog een jongen en 2 kleinere kinderen Rob en een meisje, de namen weet ik niet meer. Jan had een bepaalde ziekte, hij liep moeilijk, later is hij in een invalidewagen terechtgekomen. Van Bakker Jansen herinner ik me dat hij met een bakfiets brood bezorgde en als je hem dan vroeg of hij speldjes had (want die spaarden we), dan was zijn antwoord steevast: ja. Als je dan vroeg krijg ik er een, dan zei hij nee, want dan zakt mijn broek af.

 

Nr. 2

De fam. Keulemans. Hiervan herinner ik mij dat ze achter in de tuin (die lag langs de Weerijssingel) een grote Duitse Herder in een kooi hadden zitten, we liepen er met een boog omheen.

 

Nr. 5

De fam. Sips. Hiervan herinner ik mij dat meneer Sips onze bal had afgepakt, want we mochten niet voetballen. We waren dan zo kwaad op hem dat we met een kiezelsteentje naar hem gooiden. Natuurlijk dwars door het ruitje van de voordeur, schade: 50 cent en een pak slaag thuis.

 

Nr. 14

De fam. L’abee. Ze hadden 1 zoon: Roel, hij ging altijd vissen aan de singel.

 

Nr. 27

Peter van Rijthoven: de keeper van NAC. Van Peter kregen we altijd foto’s en als we op straat aan het voetballen waren (dat kon toen nog, er stond slechts 1 auto in de straat) en was hij thuis, dan kwam hij naar buiten en ging in de goal staan. Dat vonden we natuurlijk geweldig. De goal bestond overigens meestal uit 2 jassen of truien. 

 

Nr. 29

De kruidenierswinkel van Mevr. Romme, later Wim de Koning. Hier kon je Belga’s kopen: 2 voor 5 cent. Ze hadden ook losse muntendrop.

 

Nr. 31

De fam. de Pan. Ze hadden 1 zoon John. Wat ik me herinner is dat meneer de Pan elektromonteur was, hij repareerde o.a. wasmachines, je weet wel, zo’n machine met een vin erin en een handwringer bovenop. Fam. de Pan zijn later in de Ottering (Brabantpark) gaan wonen.

 

Nr. 36

De fam. Meeuwissen. Hiervan herinner ik me dat ze een dochter hadden welke daar inwoonde met haar dochter Cocky. Zij lazen ook erwten, zoals uit het verhaal van Kees Wittenbols.

 

Nr. 40

De fam. Fickinger. Zij hadden een auto, een witte Opel Kadett. Ik herinner mij ook nog 1 dochter: Gerry.

 

Nr. 41

De fam. Van Aart. Hiervan herinner ik mij dat ze 1 dochter hadden: Jacky.

 

Nr. 42

De fam. Smulders. Zij hadden geen kinderen, we noemden ze Tante Suus en Ome Lee.

 

Nr. 43

De fam. Stofmeel. Ze hadden 5 kinderen, allemaal meisjes: Willy, Gon, Jacky, Tonny en Lia.

 

Nr. 44

De fam. De Hoon. Zij hadden 3 zonen: Paul, Piet en Jack

 

Nr. 45

De fam. Sips. Hiervan herinner ik mij 1 Dochter: Dini. Volgens mij is zij later getrouwd en thuis in gaan wonen met Piet Brouwers.

 

Nr. 46

De fam. Walda. Ze hadden 3 kinderen: Piet, Jan en Mieke.

 

Nr. 47

De fam. Van Dongen. Ik herinner mij 2 kinderen: Tiny en Henk. Volgens mij is Henk later getrouwd met José Baremansuit de Oranjeboomstraat.

 

Nr. 49

De fam. Leyten. Meneer Leyten werkte bij de PTT en zij hadden beginjaren 50 een kruidenierswinkeltje in de voorkamer. Zij zijn daar mee gestopt rond 1958. Ze hadden 1 zoon: Peter.

 

Nr. 50

De fam. De Vos. Ze hadden 1 zoon: Sjef. Meneer De Vos had een behangerswinkel in de Veemarktstraat.

 

Nr. 52

De fam. De Vulder. Ik herinner mij een aantal kinderen waarvan de meesten al getrouwd waren. Er was nog 1 zoon thuis: Theo. Verder was er ook nog iemand die daar inwoonde, men noemde hem Jerommeke.

 

Nr. 53

De fam. Joosen. Meneer Joosen werkte op de AKU (of HKI). Als hij nachtdienst had kwam zijn vrouw altijd vragen of we stil wilden zijn, omdat hij overdag moest slapen. Ze hadden 4 kinderen: Corrie, Beppie, Nico en Anneke.             

 

Nr. 54

De fam. Dufloo. Wim en Dini. Ze hadden 2 kinderen: Jan en René. Wat ik nooit zal vergeten is dat Wim op zaterdagmiddag met jongens uit de hele buurt naar het Mastbos fietste om daar te voetballen en boompje te klimmen.

 

 

 

Henk Westerbeek.

 

Augustus 2007

 

Index