vistrap

 

Meersel-Dreef heeft er weer een nieuwe attractie bij.

 Namelijk de langste vispassage (vistrap) van Vlaanderen.

 

Nadat de eerste vistrap ter plaatse van de stuw E aan de Markweg (B) was aangelegd en bij wijze van een proefperiode

al een jaar in functie was, is men in het voorjaar van 2007 begonnen met de aanleg van de grote vistrap nabij de watermolen.

 

Deze vistrap is ca 500 meter lang en overwint een hoogte van ca 1.70 meter door middel van 17 trappen.

 

Er is nabij stuw D een sluisjescomplex gemaakt om de waterstanden en toevoeren naar de vistrap en de watermolen te kunnen regelen.

 

Hel geheel is reeds in werking vanaf 30 augustus 2007.

 

Er is een DVD gemaakt van de werken “Metamorphose

 

Aldus, Kees van den Goorbergh, Meersel Dreef.

Voor meer info: zie: www.meerseldreef.be

 

 

 

 

fietspad mark 2 010

 

Zicht op een stroomversnelling nabij Klein Eyssel

(Foto: 29 oktober 2008)

 

 

 

 

100_0663

 

Stuw: Mark Stuw D (Groot Eyssel) met een verval tussen de 3 en 4 meter

 

 

Na 12300 meter komt u deze bijzondere stuw tegen. Een ‘gevaarte’ dat een beetje ‘dreigend’ op u afkomt. Immers, u moet zich hier overheen zien te ‘worstelen’ om aan de andere kant, de weg te kunnen vervolgen. Daartoe is een soort van loopbruggetje gecreëerd, alwaar u met de fiets overheen kunt. Als u handig bent behoeft u niet af te stappen. Maar hij is slechts plusminus 1 meter breed. Dus tegenliggers moeten even op hun beurt wachten of andersom. Als het nou echt druk is met tegenliggers kunt u dit ‘gevaarte’ even aan een ‘nadere inspectie’ onderwerpen. Het water heeft hier een verval tussen de 3 á 4 meter en het is een ‘lust voor het oog’ dit te kunnen gadeslaan. Als u een roker bent is het ook een ‘goeie’ gelegenheid om weer eens zo’n ‘pafdingetje’ op te steken. Dat doe ik ook altijd even hier. (ha ha, sinds november 2010 rook ik niet meer!) Deze stuw heeft zelfs een naam: Stuw D, Groot Eyssel. Even tussendoor: een gevarieerde route of niet?

 

 

 

100_0624

 

Loopbruggetje over stuw D

 

 

 

 

100_0627

 

Derde houten/stalen boogbruggetje

 

 

Na 12800 meter komt u bij het derde en laatste houten boogbruggetje. Doch u moet hier wel erg goed opletten. Als u slechte remmen op uw fiets heeft zitten, kunt u beter maar lopend dit bruggetje nemen. Anders ‘ploft’ u geheid met grof geweld de struiken in. Het pad vervolgt zich namelijk gelijk na de afrit in een haakse richting!

 

 

 

 

100_0628

 

Omgevingsfoto 1

 

 

Na 14300 meter rijdt u echt in een stiltegebied met een prachtige omgeving. Rust … rust … en nog eens rust! Dit getuige de afgebeelde foto’s.

 

 

 

100_0629

 

Omgevingsfoto 2

 

 

 

 

100_0631

 

Stuw zonder verval, tijdelijk buiten gebruik

 

 

Na 14700 meter komen we weer maar eens een stuw tegen. Doch hier is geen verval. Hij is buiten gebruik, maar kan volgens mij wel in gebruik worden gesteld als de waterstand andere normen gaat aannemen. Men kan dit in de gaten houden en zonodig het mechanisme in werkingstellen. Ook hier kun je slechts aan de overkant komen via een smal loopbruggetje van amper 1 meter breed.

 

 

 

100_0633

 

Overzicht stuw zonder verval

 

 

 

 

100_0634

 

Ven / Restant van een meander

 

 

Na 15200 meter liggen een paar vennen, met bebossingen hieromheen. De vraag rijst bij mij hoe dat water aan die kleur komt? Als ik niet beter wist zou je denken dat ze hier een aantal vaten limonadesiroop in hebben gedumpt. Maar overigens wel een prachtig gezicht.

 

Ook hier wat aanvullende informatie: Deze ven is een vroegere meander van de Mark, zoals er nog veel zijn in de loop van de Mark. Binnen een aantal jaren zullen alle meanders in de Markloop weer in ere worden hersteld. Aldus Kees van den Goorbergh.

 

 

 

 

100_0640

 

Stuw met een verval van ca. 1 meter, tevens eindpunt van route

 

 

Na 17100 meter hebben we de zoveelste stuw met een verval van ongeveer 1 meter. Het is tevens het eind van het fietspad langs de Mark. Er staan ruim voldoende banken om even op uit te rusten. Je komt daar uit op een weggetje dat niet eens een naam heeft (niet kunnen vinden) en je krijgt ’n beetje de indruk dat je hier ter plaatse met een ‘kluitje in het riet’ wordt gestuurd. Volgens de borden, daar aanwezig, is het verstandig om richting Meerle/Meer/Hoogstraten uit te gaan fietsen. Doch als je het allemaal wel gezien hebt en je wilt gewoon weer naar het beginpunt van deze Markroute, neem gewoon dezelfde weg weer terug. Je ziet dan alle situaties vanuit een andere positie. Als je niets voelt voor dezelfde weg terug, kan ik u adviseren daar rechtsaf te gaan. U vindt dan heel gemakkelijk en snel aansluiting op de provinciale weg tussen Meer en Meersel Dreef en u komt dan ook nog langs het recreatieoord de Mosten, waar vanalles te beleven is. Je kunt hier ook uw dorst lessen en ook nog eens ‘n frisse duik nemen in het natuurbad. Er is ook een speeltuin en andere plekken waar u zich lekker even kunt ontspannen. Daarna vervolgt u de weg en komt automatisch weer in Meersel Dreef uit. Ook hier kunt u vrij snel het fietspad langs de Mark weer vinden en u heeft vast en zeker een prachtige dag achter de rug!

 

Op de terugweg rijdt u dan nog langs het hieronder afgebeelde aardige ‘optrekje,’ net vóór Meersel Dreef, aan uw rechterzijde.

 

 

100_0664

 

 

 

 

mosten-1

 

De Mosten (1)

 

 

 

mosten-2

 

De Mosten (2)

 

 

Ga verder