Wat u nooit mag vergeten

als uzelf op reis gaat

 

 

 

 

Een ‘beetje’ zinnig mens zet zich, alvorens men op vakantie gaat, eerst eens even aan tafel om te berekenen wat ‘het’ allemaal gaat kosten. Zich zeer wel realiserend dat men best nog weleens een paar zaken over het hoofd ziet en daarom is een post ‘diversen’ zeer wel aan te raden. Want met een té krappe berekening kan het weleens faliekant verkeerd uitvallen. Daarom zal ik u een paar zaken vernoemen die men wellicht over het hoofd ziet, maar wel zeker meegenomen dienen te worden in de berekening.

 

De huisapotheek! Een vaak onmisbaar gebeuren als u in den vreemde vertoeft, zoals dat zo prachtig weergegeven wordt. Of het nou een simpel hoofdpijnpilletje betreft of wat maagzout, als die vreemde maar o zo lekkere worstjes ineens beginnen op te spelen. Niet dat die dingen bedorven waren, maar de bacteriën in die worstjes zijn nu eenmaal anders dan in die bal gehakt, die u thuis zo lekker weet te maken en uw maag zit er maar mee. Ja, ermee in de maag zitten, letterlijk en figuurlijk en weet u wat keeltabletten heten in het Servo-Kroatisch? Nee? Ik ook niet! Wat te doen in een Griekse apotheek, als u bent gebeten door een of ander insect en de plek waar dat rotbeest u gebeten heeft wordt almaar roder en roder? Afgezien dat de communicatie, in de meeste gevallen, niet al te best zal lukken. Want het (Nieuw) Grieks wat die leuke assistente van de apotheek spreekt op dat pittoreske eilandje, dat bent u, naar alle waarschijnlijkheid, ook niet machtig. Doch, als u de plek laat zien waar u gebeten bent, komt u er nog wel samen uit. Maar … wedden dat u niet het goedkope smeerseltje krijgt, wat zeker te weten ook méér dan afdoende werkt? Nee, in de meeste gevallen krijgt u het allerduurste preparaat met een onverstaanbaar advies en glimlach én het helpt in de meeste gevallen ook nog. Maar u bent wel bijvoorbeeld zeven euro te duur uit. Hoofdpijn? Al of niet door een slokje teveel op die vorige avond? De lokale farmacie heeft er best iets voor. Ik betaalde laatst nog ergens, noodgedwongen, bijna tien euro voor een buisje tabletten, terwijl mij die APC-tjes van het Kruidvat van nog geen hele euro net zo goed helpen. Voor amper een twintigtal euro’s heeft u een kleine, maar meestal voldoende reisapotheek en met een gemiddelde vakantie van een week of drie aan een of andere ‘Costa,’ of elders op een mooie ‘bult,’ dan bespaart u zo toch al gauw enkele tientjes.

 

Wat ik bij menigeen ook mis in de kostencalculatie van een trektocht of vakantiereis per auto, al of niet met daaraan een ‘sleurhut’ hangend, zijn de tolkosten en/of wegenvignetten. Tol of wegenvignetten, een ‘melkkoe’ van menige overheid en die tolgelden van bijvoorbeeld Frankrijk en Italië zijn bij de meeste vakantiegangers wel bekend. Ook dat arme en ‘zielenpotend’ Zwitserland vraagt een kleine, maar volgens deze bergbewoners, o zo noodzakelijke bijdrage in het onderhoud van hun overigens prima wegen. Wel eventjes bijna veertig eurootjes! Trouwens in die bergen van met name de Alpen, kost menige ‘bult’ omzeilen, door gebruik te maken van een tunnel, ook een aardige ‘hap.’ Ja, letterlijk, want voor datzelfde geld kunt u soms copieus ergens gaan lunchen. Natuurlijk kijkt u alvorens u op reis gaat, op een of andere site van bijvoorbeeld de ANWB, wat de benzine elders kost en gaat u een kleine calculatie maken. Wedden dat die calculatie van u bij lange na niet klopt? Dat ‘karretje’ van u, met ‘sleurhut’ erachter, slurpt meestal op die bergwegen veel meer dan u had gedacht. Bovendien zijn de benzineprijzen die de ANWB opgaf gemiddelde prijzen vóór u op vakantie ging en zijn inmiddels wel met vijf eurocenten per liter verhoogd, nét voor u afreist naar uw vakantiebestemming. Om nog maar niet te spreken van de veel duurdere prijzen van de ‘sprit’ langs de autobanen, vergeleken met die van net even van de afrit af en dan tanken in dat leuke dorpje. Dat kan soms wel tien eurocenten per liter schelen! Maal vijftig voor een beetje tankinhoud, dat is dus ook weer kassa! Trouwens, de koffie of wat maar ook, is in dat dorpje zeker 30 procent goedkoper dan langs de autostrada, autobaan of autoroute. Ook uw ‘sanitaire’ stop is daar ook in bijna alle gevallen bij de prijs inbegrepen. Want bij de toiletten hebben ze daar geen ‘Ali’ of ‘Inka’ die de toiletten schoon dient te houden, maar die meer aandacht voor het schoteltje heeft, dan voor de hygiëne.

 

Natuurlijk bent u niet zo’n Nederlander, die beladen met een mud aardappelen en zes broden en een halve supermarkt in de kofferbak op reis gaat. Als u dat wel in uw bagage heeft, dan is het op de heen- en terugreis toch niet al te praktisch even een maaltijdje in elkaar te flansen, op een grote parkeerplaats langs de autobaan. Ach, u bent immers op vakantie nietwaar, dus wat losser in de ‘zak.’ Eh, met de portemonnee. Die grote Raststätte, of hoe ze elders ook mogen heten, zijn daar prima op afgesteld en de exploitanten van die tenten weten dat dus ook. De prijzen zijn er veelal naar en de kwaliteit? ‘Breek me de mond niet open!’ Maar u heeft beslist dat grote bord ‘Sortie’ of ‘Ausfahrt’ toch wel gezien? Wedden dat daar vlakbij een alleraardigst dorpje is gelegen, met zeker en vast een leuk restaurantje! Wedden dat u daar minimaal vijf euro per persoon goedkoper uitbent en dat de porties groter zijn en dat het nog meestal lekkerder en ontspannender is ook? Ook … héél belangrijk, uw auto is onttrokken aan het zicht van het dievengilde, wat een voorkeur heeft voor grote en drukke parkeerplaatsen, langs die drukke autowegen. Zelfs die Mars of reep chocolade waar u ineens zo’n trek in heeft, kost in dat winkeltje tegenover dat restaurantje in het dorp een halve euro goedkoper, dan in dat dure benzinestation.

 

Dan een heel ander ‘chapiter.’ U komt ze ongetwijfeld tegen. De straatventers, de bedelaars, de leurders, de al of niet illegale zelfbenoemde parkeerwachters, de ‘zielige’ zigeunerinnen met kleine koters op de arm, de opdringerige autoruitenwassers bij stoplichten. Kortom dit ‘gilde randfiguren’ dient zich aan in velerlei gedaantes en hun aantal is: legio! Tien tegen een dat het u een aantal dure eurootjes gaat kosten. Want die truc van een paar jaar geleden hebben ze al lang ingewisseld voor een nieuwe die u en ik nog niet kennen. Want je kunt ze veel verwijten, maar je moet toegeven dat ze verdraaid vindingrijk zijn, om u en mij wat geld af te troggelen. Toch even wat eurootjes erbij tellen! Elk jaar, zo tegen de vakantietijd, komt u artikelen tegen in onze eigen dagbladen, met de waarschuwing dat de verkeersboetes in het buitenland o zo veel duurder zijn dan in ons eigen landje. Naar mijn bescheiden mening worden deze artikelen geplaatst onder auspiciën van mr. Koos Spee, onze landelijke verkeersofficier van justitie, die naar mijn mening binnenkort nog eens in een bronzen buste wordt vereeuwigd, als dé grote weldoener in de hal van het ministerie van financiën. Waarschijnlijk zijn deze waarschuwingen bedoeld om zijn eigen rigoureuze praktijken wat te verdoezelen.

 

De waarheid is veelal dat het best meevalt en dat de boetes over de grens bij wijlen sympathiek aandoen, in vergelijk met ons stringentelik-op-stuk’ beleid. Maar pas op in Oost-Europese landen, los van de officiële tarieven die er beslist zijn ten aanzien van verkeersovertredingen, heeft menig ambtenaar daar zijn favoriete hobby nog steeds niet afgesteld op de beleidslijnen die ‘Brussel’ dicteert. Zo kan het u gebeuren dat een of andere geüniformeerde zijn pensioengat tracht op te vullen, door u te beschuldigen van ‘onverstaanbare’ overtredingen, hierbij immer geholpen door zijn nog kwader en norser kijkende collega. Houdt u in zo’n geval ‘van den domme’ en trek, zonder de rest van uw geld te laten zien, een briefje van bijvoorbeeld tien euro, maak een vragend gebaar, terwijl u dit briefje in uw uitgestrekte hand houdt. De kans dat u er dan vanaf bent is groter, dan wanneer u de ‘hakken in het zand’ zet. Anders kunnen de kosten aardig oplopen. Zij hebben immer ook hun ‘beroepseer!’ Advies: als u alle camping-, hotel-, restaurant-, benzine-, uitgaans- en andere kosten hebt berekend, plus de verzekeringen enzovoorts, zet dan bij ‘onvoorzien’ nog eens 250 euro extra. Stel, dat u onverhoopt toch enkele tips ter harte heeft genomen, dan heeft u bij thuiskomst tenminste nog wat over voor de rekening, die is gekomen en in de bus ligt, die u totaal was vergeten. Goede reis!

 

 

Silvia Videler.

 

Februari 2007

 

Home