Maria Goos ‘wortelt’ in de Grote Kerkstraat

van Steenbergen

 

 

Maria Goos

(Foto: www.mariagoos.nl)

 

 

Schrijfster Maria Goos en historisch medewerker Jan Peeters van Het Markiezenhof

speuren in Steenbergen naar sporen van haar voorouders.

 

 

 

STEENBERGEN - Dat haar voorouders in de buurt van Bergen op Zoom woonden, dat wist scenarioschrijfster Maria Goos. Maar dat ze afstamt van de Steenbergse smid Cornelis van Ostaijen (1745-1812), dat is toch nieuw voor haar. Goos zocht, in gezelschap van een cameraploeg van het televisieprogramma Verborgen Verleden, naar de wortels van haar eigen stamboom en kwam uiteindelijk terecht in de Grote Kerkstraat in Steenbergen.

 

 

 

 

 

Zicht in de Grote Kerkstraat – Steenbergen

(Foto: Kees Wittenbols – 27 augustus 2009)

 

 

 

“In het pand waar nu de afhaalchinees is gevestigd, had Cornelis van Ostaijen zo rond 1790 een eigen smederij,” weet historisch medewerker Jan Peeters van Het Markiezenhof. Hij vergezelde Goos op haar tocht die zondag op Nederland 2 wordt uitgezonden. “In het pand, tegenover de oude pastorie, zat al vanaf 1660 een smederij. Eind achttiende eeuw is dat bedrijf overgenomen door Van Ostaijen, die in Zundert geboren is. Zijn familie heeft het drie generaties volgehouden, daarna is de smidse overgegaan in andere handen. Later is het Manus & Van der Heijden geworden. Dat bedrijf bestaat nog steeds. Het is later verhuisd naar het pand waar nu de apotheek is gevestigd, sinds een tijdje zit het landbouwmechanisatiebedrijf op het industrieterrein.”

 

 

 

 

 

Zicht op de Nederlands Hervormde Kerk vanuit de Grote Kerkstraat – Steenbergen

(Foto: Kees Wittenbols – 11 september 2008)

 

 

 

Zo diep gaat Goos niet, maar het wel en wee van Van Ostaijen intrigeert de gevierde scenarioschrijfster (Pleidooi, Oud Geld, Cloaca) in hoge mate. De zoektocht naar haar voorouders voerde Goos langs de archieven in Het Markiezenhof, maar ook naar Steenbergen zelf. Peeters: “Goos weet weinig over haar familie van moeders kant. Ze zou het leuk vinden om onder haar voorouders iemand te treffen die ook schrijver of dichter is. Of dat ook het geval is, mogen we niet verklappen.” Wat Peeters wel heeft ontdekt is dat Van Ostaijen veel meer is dan een eenvoudige smid. “Ik heb in de archieven prachtig materiaal aangetroffen over 1795, het jaar waarin de Fransen kwamen. We dachten altijd dat er in Steenbergen niet veel aandacht aan was besteed, maar er is zelfs een vrijheidsboom op de Markt geplaatst en er is groot feest gevierd. Alle rekeningen zijn er nog. Heel gedetailleerd, uitermate fascinerend.” De Fransen zetten het zittende bestuur af en gaven de macht in handen van politiek correcte katholieken. Twee maanden later werden er voor het eerst echte verkiezingen gehouden. “In het gebouw van de Hervormde Kerk was dat. Alle Steenbergenaren mochten komen. Van Ostaijen werd voorgedragen in het nieuwe bestuur, de municipaliteit. Hij kreeg de meeste stemmen. Later werd hij zelfs schepen en burgemeester van de stad.” In Verborgen Verleden zijn meer ‘onthutsende ontdekkingen’ te zien, zegt Peeters, die zelf ook benieuwd is naar wat er is overgebleven van twee volledige ‘draaidagen,’ één in Bergen op Zoom, één in Steenbergen.

 

 

 

 

Ga terug naar Diversen

 

 

22 oktober 2010

 

 

 

stats count